Kan jeg gi blod hvis jeg er syk?

Du må vente med å gi blod hvis du har hatt en infeksjonssykdom som for eksempel:

  • Influensa, forkjølelse, bronkitt eller sår hals
  • Forkjølelsesår eller herpes
  • Diaré, omgangssyke eller urinvegsinfeksjon
  • Soppinfeksjon

Selv etter relativt ubetydelige infeksjoner må du ha vært frisk i to uker før du gir blod. Blodbanken er også opptatt av at huden din er hel og uten åpne eller infiserte sår.

 

 

Går du på medisiner?

 

Potensielle givere som bruker medikamenter skal vurderes av en kvalifisert person på blodbanken for å fastslå om vedkommende kan gi blod.

 

Bruker du medisiner, er det en årsak til det, og årsaken til medisinbruken vil i de fleste tilfeller gjøre at en ikke kan gi blod. Enten pga giveren selv, eller pga pasienten som skal få blodet.

 

I utgangspunktet gjelder det all medisinbruk, men noen medisiner tillates. Sjekk derfor med blodbanken direkte om den medisinen du går på gjør om du ikke kan gi eller ikke.

 

Dette kan gjelde kronisk bruk, som f.eks hjerte- og blodtrykksmedisin, da blir en som regel permanent utelukket fra å være blodgiver. Gjelder det medisinbruk for en kortere periode, skal en normalt ikke gi i den perioden.

 

Er du i tvil, kontakt blodbanken din - eller den blodbanken det vil være aktuelt for deg å gi ved. Kontaktinfo finnes under fanen "Blodbankene".